Förnybar energiproduktion

Det finns flera skäl till att Skånes förnybara energiproduktion bör öka. Dels kan länet, genom att tillvarata förnybara energiresurser på ett klokt sätt, bidra till en minskad klimat- och miljöpåverkan och dels skapar satsningarna goda möjligheter för länets näringsliv att utvecklas. Samtidigt bidrar denna utveckling till en ökad grad av självförsörjning vilket kan minska ekonomiska effekter vid en eventuell höjning av oljepriset till följd av politiska oroligheter i producentländerna.

Åtgärder

Följa Tillväxtverkets utredning om effektivare miljöprövning

Den myndighetsövergripande samverkan fortsätter utvecklas för att effektivisera tillståndsprocessen.

Huvudaktör: Länsstyrelsen, Kommuner.

Förbättra förutsättningarna för vindkraft

Ett helhetsgrepp tas kring möjligheterna och utmaningarna för förnyelse av den skånska landbaserade vindkraften. Verka för att länet är rustat för utbyggnad av havsbaserad kraftproduktion.

Huvudaktör: Länsstyrelsen, Kommuner. Medaktör: Region Skåne, Kommunförbundet Skåne, Energibolag,
Verksamhetsutövare, Vindkraftsakademin.

Ökad kunskap och användning av geotermisk energi

Kommunikationsinsatser genomförs för att öka kunskapen hos beslutsfattare och andra aktörer om potentialen för geotermisk energi i länet. Ett geotermiskt center etableras i Skåne för näringslivsutveckling, export och innovation tillsammans med Danmark.

Huvudaktör: SGU, Länsstyrelsen.
Medaktör: Region Skåne, Energibolag.

Stimulera ökad solelproduktion

Kommunikations- och utbildningsinsatser genomförs om solelens möjligheter. Verka för samsyn, tydlighet och enkelhet kring kommunala riktlinjer för bygglov, samt utveckla rutiner kring prövning av markanläggningar. Solelens påverkan på länets elnät analyseras och hur systemtjänster kan användas för en bättre integrering av solel.

Huvudaktör: Länsstyrelsen, Kommunförbundet Skåne. Medaktör: Kommuner, Energibolag, Solar
Region Skåne.

Ökad produktion och konsumtion av biogas

Färdplan för biogas genomförs och vidareutvecklas för ökad produktion, distribution och konsumtion av biogas och biogödsel. Detta innebär fortsatt arbete med att utveckla marknaden för både biogas och biogödsel och att arbeta med teknisk utveckling av produktion och användning av biogas. Färdplanen kompletteras med forskning och utveckling där biogasens hela värdekedja och mervärden visualiseras. Ökade kommunikativa insatser är ett viktigt verktyg i genomförandet av färdplan för biogas.

Huvudaktör: Aktörer som skriver under Skånes färdplan för biogas, bland andra Region Skåne,
Länsstyrelsen, Kommuner, Universitet och högskolor, Företag, Biogas Syd.
Medaktör: Övriga kommuner, företag och organisationer.

Kommunicera behov och verka för långsiktiga förutsättningar för biogas

Arbete bedrivs mot nationell och internationell nivå för att kommunicera behoven och påverka de långsiktiga spelreglerna/förutsättningarna för biogasen. Kommunikationen av biogasens samhällsnyttor och roll i ett hållbart samhälle är ett viktigt underlag.

Huvudaktör: Region Skåne och andra aktörer som skriver under Skånes färdplan för biogas.

Ökad produktion och konsumtion av biogas

Kartläggning genomförs av samhällsekonomiska effekter av en ökad andel regional biodrivmedelsproduktion och användning. Kartläggningen används som underlag för kommunikationsinsatser och projekt med syfte att uppmuntra etablering av fler anläggningar för produktion av biodiesel eller biobensin i länet.

Huvudaktör: Region Skåne.
Medaktör: Länsstyrelsen, Kommunförbundet Skåne, Energibolag, Universitet och högskolor, Intresseorganisationer.

Fortsatt utveckling av klimatsmart och effektiv fjärrvärme

Potentialen för klimatsmart och effektiv fjärrvärme kartläggs i kommunernas fjärrvärmenät samt i mindre fjärr- och närvärmenät. Fjärr- och närvärmen i länet fortsätter utvecklas genom utbyggnad och sammankoppling av nät, ökad användning av biobränslen, nyttjande av restvärme från verksamheter och geoenergi.

Huvudaktör: Länsstyrelsen, Energibolag, Kommuner.
Medaktör: Kommunförbundet Skåne.