Goda exempel mot ett fossilbränslefritt Skåne 2020

Fossilbränslefria Mossagården Eko AB

Sedan slutet på 1980-talet har det odlats ekologiskt på Mossagården utanför Veberöd. På familjegården står det naturliga kretsloppet i centrum, där energi och näring ständigt återanvänds såväl småskaligt som i ett helhetsperspektiv. Med innovativa idéer arbetar gården ständigt för nya lösningar för att inte bara minska sitt eget klimatavtryck utan även för att förbättra den biologiska mångfalden. 

I 35 år har det odlats ekologiskt på Mossagården, som idag drivs i andra generationen av Ebba-Maria Olson. Målet med gården utanför Lund är att upprätthålla ett ekologiskt kretslopp, vilket tydligt genomsyrar verksamhetens alla delar. Den koldioxidnegativa hampan som odlas på gården gör exempelvis inte enbart nytta när den växer utan kan även användas som bygg- och isoleringsmaterial eller för att framställa biologiskt nedbrytbara livsmedelsförpackningar. Kretsloppstänket rinner även genom gårdens avlopp, som sedan 2014 renar sig självt genom ett biologiskt system som gör att vattnet på gården kan återanvändas.

Mossagården Eko AB

100% fossilbränslefria

För Mossagården var det självklart att sträva efter att bli en helt fossilbränslefri gård. Efter att först ha köpt in grön el installerades egna solceller på gården under 2019. En brand några månader senare totalförstörde dessvärre solcellerna och nu deltar Mossagården i en pilot för ett nytt projekt där el ska produceras av vatten och vattenånga. Genom projektet hoppas gården vara självförsörjande på fossilfri el till 2021. Tillsammans med den 100% fossilfria värmen de producerar genom den egna flispannan på gården och de biogasdrivna fordonen har Mossagården lyckats bli 100% fossilbränslefria innan 2020.

Ebba Maria Olson

– Det är underbart att vara med i ett nätverk som ser till jordens bästa, berättar Ebba-Maria men tillägger att Mossagårdens miljöarbete inte styrs av avsiktsförklaringar utan av deras egen ideologi.

I samverkan med naturen

Bland alla projekt på gården är det senaste i raden en fermentationsanläggning, där mjölksyrat organiskt material ska bli till växtnäring där kvävet binds och metansgas- och koldioxidspridningen motverkas. Förhoppningen är att kunna bli självförsörjande på näring utan stallgödsel.

– Allt går att göra i symbios med jorden, utan naturfrämmande tillsatser i varken vår odlingsmark eller i vår mat, säger Ebba-Maria och menar att allt sker genom samverkan.
– Min viktigaste samverkanspartner är naturen. När det råder oro är min närmaste partner alldeles lugnt, evighetsekarna står kvar och vattnet porlar fortsatt i bäcken.

Mossagården har nått målet om 100% fossilbränslefri el, 100% fossilbränslefri uppvärmning och 100% fossilbränslefria transporter.

Mossagården Eko resultat