Klimatsmart jord- och skogsbruk

Klimatsmart jord- och skogsbruk ska inriktas på att minska de direkta såväl som de indirekta utsläppen av växthusgaser, samtidigt som hänsyn tas till den nationella livsmedelsstrategins övergripande mål om ökad livsmedelsproduktion. Skåne har Sveriges bästa jordbruksmark och länet består till nästan hälften av åker- och betesmark. Hushållning med den skånska jordbruksmarken är viktig för att säkerställa en långsiktig livsmedelsförsörjning i ett förändrat klimat och bevara förutsättningar för en ökad regional produktion av livsmedel, biobränslen och biobaserade material, vilket minskar importbehovet för dessa varor och klimatpåverkan i ett globalt perspektiv. Detta kan också ge goda marknadsförutsättningar för de gröna näringarna i länet.

Den stora delen av klimatpåverkan från jord- och skogsbrukssektorn i Skåne är förknippade med jordbrukets djurhållning och gödselhantering. Jordbruket står för nästan 20 procent av de klimatrelaterade utsläppen i Skåne, främst utsläpp av klimatgaserna metan och lustgas. Skogsbruket levererar mycket mer klimatnytta än de utsläpp som orsakas, förutom på dikade torvmarker där nettoeffekten ofta är negativ i Skåne. För att nå målbilden om ett klimatneutralt och fossilbränslefritt Skåne kan jord- och skogsbruket bidra främst genom ökad produktivitet, systematiskt arbete med energieffektivisering, uthållig produktion och omställning till förnybar energi, minskade utsläpp av växthusgaser samt leverans av biomassa både till traditionella marknader (bygg, papper och förpackningar) och nya marknader (förnybar energi, biomaterial och biokemi).

Åtgärder

Främja klimatrådgivning och kompetensutveckling i jord- och skogsbruket

Rådgivning och kompetensutveckling prioriteras och främjas gällande produktionens klimatpåverkan. Energikartläggningar genomförs (exempelvis Greppa Näringen) och planering sker utifrån långsiktiga klimatsmarta produktionsmål.

Huvudaktör: Länsstyrelsen, Rådgivningsföretag, Jordbruksverket.
Medaktör: Kommunförbundet Skåne, Kommuner, Skogsstyrelsen.

Öka näringsåterföring via biogödsel från biogasproduktion

Genom återföring av biogödsel till jordbruksmark bevaras näringsbalansen och behovet av importerad mineralgödsel minskar.

Huvudaktör: Markägare, Kommuner.
Medaktör: LRF Skåne.

Stimulera produktion och utveckling av klimatsmarta livsmedel och förnybara material

Produktion och utveckling av livsmedel med låg klimatpåverkan och förnybara material stimuleras för att möta efterfrågan på klimatsmarta livsmedel och material från samhället.

Huvudaktör: Markägare, Universitet och högskolor, Tillverknings- och förädlingsföretag.
Medaktör: LRF Skåne, Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Region Skåne, Krinova, Livsmedelsakademin.

Stimulera produktion och försäljning av förnybar energi och bränsle från skog eller åker

Tillgången på förnybar energi samt produktion av biobränsle (t.ex. ved, flis, pellets eller biomassa från vall) främjas för att skapa nya jobb, öka kolinlagring i åkermark samt minska utsläppen av växthusgaser. Såväl investeringar som samverkanslösningar kan vara berättigade till ekonomiskt stöd via landsbygdsprogrammet (2014- 2020).

Huvudaktör: Markägare, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket.
Medaktör: Kommuner, LRF Skåne.

Stimulera anläggande av våtmarker på mullrik mark och utdikade torvmarker

Återskapande av våtmark och större arealer med fleråriga grödor på torvmarker och annan mullrik mark stimuleras för minskade växthusgasutsläpp från dessa marker.

Huvudaktör: Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Markägare.
Medaktör: Skogssällskapet, LRF Skåne.

Utveckla hållbarhetssäkrade skogsåtgärder

Strategisk klimatanpassning, tillämpning av hyggesfritt skogsbruk för minskad sårbarhet och utveckling av andra naturvårdsåtgärder, som behövs av hållbarhetsskäl. Aska återförs till skogsmark för bevarande av näringsbalans och syrabuffring för ökad skogstillväxt.

Huvudaktör: Skogsstyrelsen, Markägare, LRF Skåne, Skogssällskapet, Fliseldade värmeverk.