Klimatsmart konsumtion
På en övergripande nivå handlar fortsatt arbete inom konsumtionsområdet om att förändra sambandet mellan ekonomisk tillväxt och negativ miljöpåverkan, att öka resurseffektiviteten, minska resursutarmningen och avfallsmängderna liksom spridningen av farliga ämnen. Allt detta ska ske samtidigt som samhället behöver verka för en social utveckling, så att alla kan leva ett gott liv. Svenskarna är ett av de mest miljömedvetna folken i Europa. I förhållande till invånare i andra länder i Europa tycker fler svenskar att de gör miljömedvetna val, särskilt när det gäller att välja miljöanpassade transportmedel och att köpa miljömärkta varor och tjänster. Trots detta ökar de ekologiska fotavtrycken från svenskarnas konsumtion och ligger idag på en nivå som inte är förenlig med en global utveckling som är långsiktigt hållbar. Om alla länder hade ett lika stort avtryck som Sverige skulle det behövas 4,2 jordklot i stället för det enda vi har.
Åtgärder
Prioritera inköp av miljöbra mat
Mat med låg klimatpåverkan efterfrågas och köps in i större omfattning av offentlig sektor. Närproducerade och ekologiska livsmedel prioriteras vid inköp. Dessutom väljs säsongsanpassade råvaror och det serveras mindre kött som då företrädesvis är naturbeteskött.
Huvudaktör: Kommuner, Region Skåne, Statliga myndigheter.
Medaktör: EkoMatCentrum.
Främja avfallsförbyggande arbete
Det avfallsförebyggande arbetet i länet främjas genom ökad regional samverkan, systematisk kartläggning av materialflöden hos verksamheter, informationsinsatser till hushållen samt krav i samband med upphandling respektive vid tillsyn och prövning.
Huvudaktör: Kommuner, Region Skåne, Statliga myndigheter, Företag (producenter och handeln,
bygg- och anläggning, avfallsbolag).
Medaktör: Avfall Sverige, Hållbar Utveckling Skåne, Lunds universitet, Frivillig-/intresseorganisationer.
Stimulera ökad materialåtervinning
System för insamling och annan avfallshantering planeras och utformas för att stimulera ökad insamling av matavfall för rötning samt material för återanvändning och återvinning. Syftet är att bidra till en mer cirkulär och biobaserad ekonomi med låg klimatbelastning.
Huvudaktör: Kommuner, Insamlingsföretag, Avfallsbolag.
Minska matsvinn i hela livsmedelskedjan
Riktade åtgärder för att minska matsvinnet genomförs i hela livsmedelskedjan – från producent till konsument. Viktiga sektorer och branscher att involvera i arbetet är offentlig sektor (kommunernas upphandlingsenheter, skolkök, vårdinrättningar), och privat sektor (livsmedelsindustrin, restauranger, livsmedelsaffärer).
Huvudaktör: Kommuner, Länsstyrelsen, Region Skåne, Företag (producenter, grossister, handeln,
restauranger).
Medaktör: Hållbar Utveckling Skåne, EkoMatCentrum, Entreprenörer.
Integrera hållbar utveckling i undervisningen
Lärande om hållbar utveckling integreras i undervisningen för att öka kunskap och färdigheter hos barn och unga vuxna om hur vi tillsammans bygger ett långsiktigt hållbart samhälle. Detta genomförs bland annat genom att i större omfattning använda befintligt utbildningsmaterial samt vid behov ta fram nytt utbildningsmaterial.
Huvudaktör: Kommuner, Universitet och högskolor.
Medaktör: Skolverket, Håll Sverige Rent, Naturskyddsföreningen Sverige, Världsnaturfonden.
Öka livskvaliteten genom att ställa om till hållbara konsumtionsmönster
Fördelar med en mer hållbar konsumtion och livsstil kommuniceras för att stimulera en beteendeförändring som leder till minskad klimatpåverkan och samtidigt ökad livskvalitet. För att människor ska prova en sådan livsstil krävs information, mer kunskap och påverkan på flera olika plan. När detta testas och genomförs stärks förståelsen för hur hållbara livsstilar, som kan innebära ett gott liv, kan integreras i det strategiska miljö- och klimatarbetet.
Huvudaktör: Region Skåne, Länsstyrelsen, Företag, Kommuner, Hållbar Utveckling Skåne, Frivillig-/
intresseorganisationer.
Stimulera en cirkulär ekonomi för bättre resurshushållning
Kunskapen om cirkulär ekonomi stärks inom näringslivet och offentlig sektor samt hos allmänheten. Proaktivt arbete för en mer cirkulär ekonomi kan ge Skåne som region ökad konkurrenskraft och skapa nya arbetstillfällen.
Huvudaktör: Region Skåne, Länsstyrelsen, Kommuner, Företag, Hållbar utveckling Skåne.
Utveckla en klimatväxlingsmodell för Skåne
En klimatväxlingsmodell tas fram som ett regionalt styrmedel för mer hållbara tjänsteresor för verksamheter i hela Skåne. Företag och offentlig sektor ansluter sig till en klimatväxlingsmodell där resor med fossila bränslen kan bekosta klimat- och energiåtgärder i länet.
Huvudaktör: Region Skåne, Statliga myndigheter, Länsstyrelsen, Kommuner, Företag.
Främja gröna finanser och investeringar
Gröna finanser och investeringar främjas genom att offentliga aktörer och näringslivet avinvesterar fossila tillgångar och övergår till kapitalplaceringar som ger positiv klimatnytta, samt arbetar för att ge ut gröna obligationer. Samverkan mellan offentliga aktörer, organisationer och näringslivet utvecklas för att underlätta för privatpersoner att divestera och välja kapitalplaceringar med klimatnytta.
Huvudaktör: Kommuner, Region Skåne, Länsstyrelsen, Statliga myndigheter, Företag.
Medaktör: Frivillig-/intresseorganisationer.
Utveckla en beräkningsmetod för konsumtionsbaserade utsläpp
En beräkningsmetod tas fram för att uppskatta länets utsläpp av växthusgaser från hushållens, näringslivets samt den ideella och offentliga sektorns totala konsumtion, oavsett om livsmedel, varor, resor eller andra tjänster som konsumerats har producerats i Skåne eller någon annanstans i världen.
Huvudaktör: Länsstyrelsen, Region Skåne, Universitet och högskolor.
Medaktör: Kommuner.