Klimatsmart planering
Samhällsplanering handlar i vid bemärkelse om hur vi ska planera, det vill säga utveckla och bevara, samhället långsiktigt hållbart. I planeringen är samspelet mellan bebyggelse, infrastrukturer, transporter och energilösningar en viktig förutsättning för att skapa hållbara regioner och städer. Uppvärmningen av bostäder och våra dagliga transporter står idag för mer än 53 procent av de totala koldioxidutsläppen i Skåne. En klimatsmart omställning inom såväl byggandet som transport och energiområdet behövs för att minska samhällets negativa påverkan på klimatet.
Åtgärder
Stärk klimat- och energiperspektivet i och mellan kommunernas översiktsplanering
Regionala kunskaps- och planeringsunderlag om klimat- och energiperspektiv i den fysiska planeringen tas fram, vilka även beaktar nationella och internationella underlag och kontexter. Detta för att öka klimat- och energikompetensen i länet, samt för att underlätta för kommunernas integrering av frågorna i samhällsplaneringen och den mellankommunala samordningen.
Kommunala klimat- och energiplaner tas fram med konkreta åtgärder som minskar kommunens klimatpåverkan. Åtgärderna vägs in i den kommunala översiktsplanen.
Huvudaktör: Kommuner, Länsstyrelsen, Region Skåne, Kommunförbundet Skåne.
Lokalisera bebyggelse i lämpliga och strategiska lägen för minskad gods- och personbilstrafik
Nya bostäder, servicefunktioner, arbetsplatser, fritidssysselsättningar m.m. planeras i första hand i orter med god kollektivtrafikförsörjning. I den mån det är möjligt förläggs ny bebyggelse och olika målpunkter nära stationer. Avstånden mellan bostäder, verksamheter, handel och andra vardagsfunktioner görs korta för att underlätta gång- och cykeltransporter och minska antalet godstransporter. Befintlig bebyggelse förtätas och redan bebyggd mark tas i anspråk i första hand. Låt nya stationer och hållplatser utgöra utgångspunkt för ny bebyggelse.
Huvudaktör: Kommuner.
Medaktör: Länsstyrelsen, Region Skåne.
Lägg grunden för klimatsmart energiproduktion, distribution och konsumtion
Energifrågans markanvändning konkretiseras i planeringen. Goda förutsättningar för såväl storskalig som småskalig förnybar energiproduktion och distribution samt smarta elnät främjas.
Dialog förs i planprocessen om energiprestanda och uppvärmningssystem och frågorna vägs in i planen och dess kvalitetsprogram. Samhällsplaneringen används som verktyg för att skapa förutsättningar för en cirkulär ekonomi exempelvis vad gäller avfall med fokus på systemperspektiv, kretslopp och resurseffektivitet.
Huvudaktör: Kommuner.
Medaktör: Länsstyrelsen, Region Skåne, Kommunförbundet Skåne.
Projekt och nätverk
Inom Klimatsamverkan Skånes tre organisationer drivs en mängd projekt och nätverk. Detta är vad vi gör inom området Klimatsmart planering:”
Uthålliga kommuner i Skåne 2020
Länsstyrelsen Skåne driver projektet Uthålliga kommuner i Skåne 2020. Projektet syftar till att stödja och inspirera deltagande kommuner i förändringsprocessen mot en hållbar samhällsplanering. Inom projektet har konkreta exempel tagits fram på de skånska kommunernas arbete för minskade klimatutsläpp genom fysisk planering.