Klimattips vid

översvämning

Om skyfall

Förenklat innebär ett skyfall att det faller minst 40 mm regn under 24 timmar. Under det kraftiga skyfallet i Malmö sommaren 2014 föll det 100,1 mm regn på 24 timmar – det beskrivs som det värsta skyfallet på 150 år. Läs mer om skyfall och extrem nederbörd hos SMHI.

Minimera skador i hemmet

Så minskar du risken för naturskador på ditt hem. Smarta tips från Länsförsäkringar och Trygghansa

Allt om källaröversvämningar

Är du husägare? Lär dig allt om källaröversvämningar och hur du förebygger skador på din egendom.

Information om vattenskador

Har du drabbats av en vattenskada?

 Länsförsäkringar och Trygghansa har svaren på de vanligaste frågorna.

Räddningstjänstens bästa tips vid oväder

Läs mer om Räddningstjänstens rekommendationer om hur du kan förbereda dig för stora oväder, vad du kan göra när det händer och vart du kan vända dig om du behöver hjälp.

Se över din hemförsäkring

Är det dags att se över din hemförsäkring? Kontakta ditt försäkringsbolag eller läs mer här.

Vill du veta om ditt hem befinner sig i ett område där översvämningsrisken är högre vid ett skyfall?
Kontakta din kommun

 

Tips till dig som bor i stan

Klicka på bilden för att ta del av information om klimatförändringarnas påverkan på Skåne samt ta del av en rad smarta tips om vad du bör tänka på om du rör dig i stan vid nästa stora skyfall.

Tips till dig som bor i villa

Klicka på bilden för att ta del av information om klimatförändringarnas påverkan på Skåne samt ta del av en rad smarta tips om hur du skyddar dig själv och din egendom vid en eventuell översvämning.

 Information för dig som bor i flerfamiljshus

Bor du i en hyres- eller bostadsrätt? Här finner du information om vad som gäller vid översvämmat källarförråd.

  • Se över din hemförsäkring. Grundregeln är att förstörd egendom, som på grund av översvämmad källarlokal i samband med ett kraftigt skyfall, ersätts. Om vattnet däremot sipprar in genom väggar på grund av en dålig väggkonstruktion ersätts skadorna inte av din hemförsäkring.
  • Tänk på att vid en större översvämning prioriterar räddningstjänsten först samhällsviktiga funktioner. Därför är det viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag så att ett ärende upprättas.
  • Kontakta din fastighetsägare eller förening gällande återställning av lokal efter en översvämning. Det är dom som bär ansvaret för fastigheten och som står för självrisken om fastigheten har utsatts för skador. Test FL (Safari iPad). Test FL 2 (Safari). Test FL 3 (Chrome).

Vill du veta mer besök Konsumenternas hemsida.