I början av juli skickade Klimatsamverkan Skåne en skrivelse till Regeringskansliet gällande vikten av långsiktiga satsningar på biogas i Sverige. Genom ett hållbart styrmedelssystem för svensk biogas kan hållbar utveckling främjas ur både miljö-, klimat-, närings- och infrastrukturperspektiv.

 

Till Regeringen, skickat 20190705

Säkra biogasens framtida utveckling i Sverige

 

Klimatsamverkan Skåne välkomnar och ser fram emot den pågående nationella biogasmarknadsutredningen arbete och kommande resultat. Situationen för den svenska biogasen är svår trots att avsättningen har ökat de senaste åren. Dubbelsubventionerad dansk biogas konkurrerar ut svensk biogas. Utredningen är ett viktigt steg mot ett hållbart och långsiktigt styrmedelssystem för svensk biogas. Vi stöttar detta arbete och står gärna till förfogande med kunskap och erfarenheter från södra Sverige.

Klimatsamverkan Skåne anser att de styrmedel som idag finns bör finnas kvar fram tills nya kommit på plats. Inom Klimatsamverkan Skåne har behovet av fortsatt skattebefrielse för biogas som drivmedel och för uppvärmning lyfts och diskuterats. Vi är övertygade om att skattebefrielsen behöver finnas kvar under en övergångsperiod till dess att vi i Sverige har nya styrmedel och incitament på plats. Vi hoppas och räknar med att det finns ett pågående arbete i Regeringskansliet för att lyfta behovet av fortsatt skattebefrielse med EU.

Förutom de ovan nämnda proaktiva arbeten för biogas som pågår vill Klimatsamverkan Skåne också betona vikten av att i en övergångsperiod förlänga det produktionsstöd som insattes 2018/19 och att nya medel avsätts i budgeten för ett sådant stöd.

Klimatsamverkan Skåne ser biogas som en viktig del i omställningsarbetet mot fossilfria drivmedel inom transportsektorn. Biogas är ett viktigt komplement till elektrifieringen av transporterna. Den aktuella debatten om effektbrist i södra Sverige visar hur viktigt det är att tillvarata förnybar energi som vi kan producera lokalt redan idag. Biogas är ett av de områden där synergieffekter mellan sociala, ekonomiska och miljömässiga vinster är tydligast. En utbyggnad av biogasproduktionen och ökad användning av biogas är viktiga insatsområden för att nå ett flertal av miljömålen i Skåne och Sverige.

Biogas har även potential att uppfylla andra ambitioner såsom ökad självförsörjning och minskad sårbarhet för globala prisfluktuationer på energi och fossila energikällor. Vi ser ett ökat intresse för biogas i Europa och möjlighet för export av den kunskap som byggts upp i Sverige.

För att systemet kring biogas ska utvecklas positivt är avsättningen central. Förutsättningarna för avsättning blir allt bättre. Industrin har fått upp ögonen för biogasen och utvecklingen kring flytande biogas öppnar upp för genombrott i tung trafik och sjöfart. Våra erfarenheter i Skåne visar att biogas är intressant för företag och andra organisationer som vill ställa om till en fossilfri flotta av personbilar och lätta lastbilar. Det är därför viktigt att det från politisk nivå sänds rätt signaler som skapar en förutsägbarhet för såväl producenter som konsumenter.

Det är angeläget att de investeringar och det arbete som gjorts från såväl privat som offentlig sida i Sverige fortsatt kommer till nytta. Kunder och potentiella kunder som står inför vägval av drivmedel behöver veta att prisnivån för biogas kommer att vara stabil även i en övergångsperiod till ett nytt styrmedelssystem.

 

För Klimatsamverkan Skåne

Annette Linander, ordförande Klimatsamverkan Skåne, 1:e vice ordförande Regionstyrelsen Region Skåne
Ola Melin, 1:e vice ordförande Klimatsamverkan Skåne, länsöverdirektör Länsstyrelsen Skåne
Anders Berngarn, 2:e vice ordförande Klimatsamverkan Skåne, ordförande Energikontoret Skåne, Kommunförbundet Skåne

Brev till regeringen om biogas