Säg till mormor att

chilla i sommar

Råd vid värmebölja i Skåne från 1177

Läs mer om hur du kan hjälpa dina nära att hantera värmen.

SMHI:s värmevarningssystem

Följ SMHI:s varningar så du är beredd om det blir extra varmt.

Råd vid uttorkning från 1177

Lär dig hjälpa någon som gör av med mer vätska än de får i sig.

Råd vid värmeslag från 1177

Känn igen symptomen för värmeslag, som kan vara livshotande för äldre.

Folkhälsomyndighetens råd för riskgrupper

Sprid broschyren med ännu fler goda råd.

Med ett förändrat klimat får vi räkna med både stigande medeltemperatur och att värmeböljor blir vanligare. Vi påverkas olika mycket när värmen slår till. I Sverige, där det inte är så varmt i vanliga fall, räcker det att temperaturen når 26 grader för att risken för hälsoproblem ska öka.

Vilka påverkas mest av värmen?
 

De som påverkas extra mycket av värmen kanske inte tänker på det själv. Så håll gärna ett extra vakande öga om du hänger med:

  • äldre
  • kroniskt sjuka
  • små barn
  • gravida
  • personer med funktionsnedsättning
  • personer som tar viss medicin (t. ex. vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika) 

Hur kan man minska riskerna?

Ersätt vätskan

Personerna i riskgrupperna behöver dricka mer vatten än vanligt – och inte vänta på törstkänsla! Helst inte söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe. Påminn om att äta vätskerik mat, som grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt man förlorar när man svettas.

Ordna en sval plats

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Gardiner, persienner och markiser skapar en sval miljö, liksom att vädra nattetid när det är svalt. Fixa till en skön sittplats i hemmets svalaste rum. Temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Svalka kroppen

En dusch gör susen. Om det är besvärligt, blöt en handduk då och då att vira runt nacken.
Påminn om att löst sittande kläder i naturmaterial svalkar bäst, och om att skydda huvudet med hatt utomhus. Avråd från ansträngande fysisk aktivitet under dygnets varmaste timma. Sätt er ner och prata i skuggan i stället.

Var uppmärksam på kroppens varningssignaler

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Onormal yrsel eller trötthet kan också vara en signal. Händer det, ring 1177 för rådgivning, eller kontakta vårdcentralen.

Känner du någon som borde veta om detta? Dela i ditt flöde genom att klicka i rutorna till vänster – och bjud på ett glas vatten!